Mila Medigović Stefanović – Knjiga “Nevjesta u svadbenom krugu”

 

Poštovani pośetioci, objavljujemo knjigu “Nevjesta u svadbenom krugu”, autorke dr Mile Medigović Stefanović. Izdavači knjige su: Udruženje Paštrovića i prijatelja Paštrovića u Beogradu „Drobni pijesak“ i
Društvo za kulturni razvoj „Bauo“, Petrovac na Moru. Zahvaljujemo se predstavnicima Društva za kulturni razvoj “Bauo” koji su inicirali i odobrili objavljivanje knjige na našem portalu.

Objavljivanje sadržaja na našem portalu ima potpuno neprofitni karakter i služe isključivo u edukativne svrhe. Zabranjeno je preuzimanje knjige sa našeg portala i njeno dalje reprodukovanje u drugim medijima.

 

BILJEŠKA O AUTORU

 

Mila Stefanović, đevojački Medigović, rođena je u Titogradu (Podgorica) 1948. gdje je maturirala u tamošnjoj gimnaziji. Osnovne studije završila je na Filološkom fakultetu u Beogradu na Grupi za jugoslovensku i opštu književnost, a magistarske studije na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.
Doktorirala je na Filološkom fakultetu u Beogradu, na Katedri za bibliotekarstvo i informatiku, s tezom „Istorija Narodne biblioteke u Kragujevcu od osnivanja do 2000. godine“. Bavi se književnom kritikom, esejistikom i kulturnom istoriografijom.
Kao novinar-saradnik pisala za Novi put tokom 1972, od 1972. do 1977. bila je sekretar Fonda za kreditiranje učenika i studenata opštine Svetozarevo. Od 1977. do 1984. bila je stručni saradnik SIZ-a usmjerenog obrazovanja i vaspitanja regiona Šumadije i Pomoravlja u Kragujevcu, a potom savjetnik za opšta pitanja srednjeg usmjerenog obrazovanja i vaspitanja i izdavačku djelatnost Zavoda za unapređivanje vaspitanja i obrazovanja regiona Šumadije i Pomoravlja. Kao srednjoškolski profesor srpskog jezika i književnosti u Kragujevcu radila je u Ekonomskoj, Mašinsko-saobraćajnoj školi i u Drugoj gimnaziji. Direktor Narodne biblioteke u Kragujevcu bila je od 1995. do 2001, a potom bibliotekar istraživač do 2008. godine. Od 2004. do 2009. bila je predsjednik Bibliotekarskog društva Srbije u Šumadijskom okrugu.
Autor je nekoliko monografija i velikog broja naučnih i stručnih tekstova iz književnosti, bibliotekarstva i kulturne istorije. Od monografija izdvajaju se: Nevesta u svadbenom krugu (Podgorica, 1995) i Narodna
biblioteka u Kragujevcu (1866–2004) (Kragujevac, 2005), Jagodinsko bibliotekarstvo (1851–2011) (Jagodina, 2011), Uramljena ljetovanja: prilog turističkoj istoriji Paštrovića (Beograd, 2013), Bršljan uz kuću (Budva, 2014).
Zajedno sa Radomirom V. Ivanovićem priredila je knjigu Mihaila Lalića Međuratno književno stvaralaštvo: proza, poezija i kritika (1935–1941) povodom sto godina od rođenja Mihaila Lalića (Kragujevac, 2014). Bila je urednik i priređivač više izdanja. Pokrenula je nekoliko periodičnih publikacija u Kragujevcu.
Bila je saradnik Centra za naučna istraživanja SANU i Univerziteta u Kragujevcu u okviru teme „Kulturni i književni život Kragujevca“, a kao koordinator učestvovala je u projektu „Zavičajna bibliografija Kragujevca“.
Autor je i istraživač dugogodišnjeg potprojekta „Muzički život Kragujevca 1835–1965. godine“, koji će biti publikovan kao zasebna monografija.
Priredila je novu knjigu ženskih eseja i prikaza Sanjivi svet od mesečine.
Priredila je nekoliko izložbi u koautorstvu i samostalno, među kojima su: izložba i katalog Biblioteka kuća vekova u Narodnoj biblioteci u Kragujevcu i Narodnoj biblioteci Srbije; izložba muzičkih plakata i katalog Koncertni kodovi Kragujevca u Narodnoj biblioteci u Kragujevcu (segment projekta „Muzički život Kragujevca 1835–1950“); izložba Tragom Koraka povodom 40. godina kragujevačkog časopisa Koraci u Narodnoj biblioteci u Kragujevcu i izložba Liceum Knjažestva Srbskog (1838–1841) povodom tridesetogodišnjice Univerziteta u Kragujevcu; izložba i katalog o Stefanu M. Ljubiši Ljubišina pisma u Spomen domu Crvena komuna u Petrovcu na Moru, Univerzitetskoj biblioteci „Svetozar Marković“ u Beogradu i JU Muzeji, galerija i biblioteka u Budvi (2011–2012); izložba i katalog Uramljena ljetovanja u SD Crvena komuna u Petrovcu, hotelu „Splendid“ u Bečićima, Etnografskom muzeju u Beogradu i Akademiji znanja u Budvi (2013–2014).
Dobitnica Nagrade „Andra Gavrilović“ za najbolju književnu kritiku 2012. godine. Nagrađeni rad „Umetničke ekspoziture Kanjoševog lika“ objavljen je u zborniku radova Crte i reze 4 (2012) u izdanju Resavske biblioteke u Svilajncu.
Živi i radi u Beogradu.

KNJIGU MOŽETE OTVORITI AKO
KLIKNETE NA NASLOVNU STRANU

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


sixteen − 1 =