Budva – “Ljubišini dani” – promocija zbornika radova “Paštrovići (jezik i književnost)”

 

02. mart 2012.


Budva, Moderna galerija

 

Promocija zbornika radova
Paštrovići
(jezik i književnost)

 

Povodom obilježavanja 190 godina od rođenja Stefana Mitrova Ljubiše, JU “Muzeji, galerija i biblioteka” Budva u saradnji sa Udruženjem Paštrovića i prijatelja Paštrovića u Beogradu “Drobni pijesak” i JUSD “Crvena komuna” Petrovac organizovali su svečani program Ljubišini dani.

Predviđeni program obilježavanja godišnjice realizovan je u dva dana.

Prvog dana otvorena je izložba “Ljubišina pisma” autorke dr Mile Medigović Stefanović, u prostoru Spomen doma Stefan M. Ljubiša. Iste večeri u Modernoj galeriji održan je koncert Ženske vokalne grupe “Harmonija” iz Budve, a na repertoaru su bile budvanske i paštrovske pjesme.

Drugog dana, Udruženje Paštrovića i prijatelja Paštrovića u Beogradu “Drobni pijesak” predstavilo je svoje najnovije izdanje, odnosno zbornik radova “Paštrovići (jezik i književnost)”. O Zborniku su govorili: dr Mila Medigović Stefanović, urednik, mr Božena Jelušić, Lucija Đurašković i Dušan Medin, sekretar redakcije. Predstavljanje Zbornika je odžano u Modernoj galeriji u Starom gradu.

 

 


Učesnici promocije

Dušan Medin, sekretar redakcije zahvalio se institucijama koje su zajedno sa Udruženjem Paštrovića organizovali ovu promociju, donatorima i svim onima koji su na razne  načine pomogli štampanje Zbornika. Riječi zahvalnosti uputio je i elektronskim i štampanim medijima koji su propratili ovu manifestaciju, kao i medijima koji su do sad pratili rad Udruženja.

U nastavku izlaganja, Dušan Medin je veliki broj prisutnih podsjetio na istorijat Udruženja Paštrovića, kao i sa dosadašnjim aktivnostima koje su prethodile i bile uslov pojave ovog značajnog Zbornika.
Medin ističe da ima veliko zadovoljstvo što učestvuju u ovoj kulturnoj manifestaciji, posebno što je u društvu učesnika ove promocije dr Mile Medigović Stefanović, mr Božena Jelušić i Lucije Đurašković.


Dušan Medin

Dr Mila Medigović Stefanović kaže da je ovo dobra prilika da se još jednom posjetimo Stefana M. Ljubiše. Po njenom mišljenu, njegov rad podstiče i obavezuje da mu se stalno vraćemo i evociramo ono što je vezano za njega. Bez obzira na proučenos Ljubišinog djela, postoje tragovi i izvori do kojih još istraživači nijesu došli i kako ističe Mila Medigović Stefanović, postoji velika mogućnost da mladi istraživači otkriju te izvore i to je ono što će predstavljati riznicu Ljubišinih neotkrivenih djela. U prilog tome idu pouzdani podaci, kaže Mila Medigović Stefanović, koji upućuju da je Ljubiša imao obilje ispisanih tekstova koji su izgubljeni.

Poseban dio izlaganja Mile Medigović Stefanović odnosio se na pripremu Zbornika, tekstove i autore koji su zastupljeni u njemu.


Dr Mila Medigović Stefanović

Mr Božena Jelušić smatra  pogrešnim  stavove pojedinih autora koji idu u tom pravcu da je Ljubišino djelo potpuno istraženo. Bez obzira na veliki broj naučnih skupova i radova o njegovom djelu, Božena Jelušić kaže da Stefan M. Ljubiša nije iscrpljen kao autor i ni u kom slučaju ne može se staviti tačka na njegovo djelo. Kad je u pitanju književno djelo, moguće je iz različitih uglova posmatrti i dalje izučavati Ljubišino djelo.

Slična situacija je i sa jezikom koji je koristio Stefan M. Ljubiša. Tu su takođe moguća dalja istraživanja, jer i u književnom i jezičkom smislu kod Ljubiše je prisutna različitost koja omogućava pristup iz različitih uglova izučavanja, naglašava Božena Jelušić.

Analizirajući Zbornik, Božena Jelušić je govorila o autorima čiji su tekstovi zastupljeni u njemu, odnosno o njihovom naučnom osvrtu na teme vezane za Ljubišin književni rad.

Mr Božena Jelušić

Lucija Đurašković ističe veliki značaj rada Udruženja Paštrovića i prijatelja Paštrovića u Beogradu “Drobni pijesak” na očuvanju književne baštine a posebno nastojanje da se Ljubišino djelo što bolje prouči i valorizuje.

U daljem istraživanju Ljubišinog djela kroz organizovanje naučnih simpozijuma, po riječima Lucije Đurašković, treba voditi računa da oni imaju međunarodni karakter i interdisciplinarnost. Na taj način Ljubišino djelo treba interpretirati van lokalnih okvira što omogućava da se preko različitih disciplina pokaže bogastvo njegove umjetničke sadržine. Ljubišino djelo će na taj način predstavljati podsticaj za istraživanje različitih kulturnih fenomena što doprinosi afirmaciji kulture.

Poseban značaj Zbornika je što na neki način uključuje neku vrstu retrospektive, odnosno upućuje na ono što je do sad istraženo i na taj način saznajemo dokle se došlo u tom pravcu i da li postoji mogućnost za dalja istraživanja, naglašava Lucija Đurašković.


Lucija Đurašković

 

Video zapis djelova izlaganja učesnika promocije Zbornika