Veliko interesovanje publike za predstavu Selestina


U neđelju, 18. jula, na sceni između crkava, u okviru dramskog programa 35. festivala “Grad teatar” izvedena je predstava „Selestina“, dramska adaptacija istoimenog romana Fernanda de Rohasa, a u režiji Milana Neškovića. Predstava je koprodukcija JU „Grad teatar“ Budva i Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda i premijerno je izvedena prije tačno dvije godine, 18. jula i tada je bila najavljena  kao najznačajniji događaj 33. festivala Grad teatar, čiji je moto bio upravo citat iz Selestine “Liječiti srce, zabavljajući razum“.

Junake „tragikomedije o Kalistu i Malibeji” nakon dvije godine oživjeli su: Nataša Ninković, Aleksandar Đurica, Nikola Rakočević, Marta Bjelica, Nikola Šurbanović, Emir Ćatović, Anđelika Simić, Maja Stojanović i Katarina Žutić.

Interesovanje publike za predstavu “Selestina” bilo je ogromno čemu svjedoče pune tribine na sceni između crkava, a glumci su na kraju predstave ispraćeni gromoglasnim aplauzom.

Predstava je pokušala da živi svoj život u Beogradu, ali je do sada bila u hibernaciji, rekao je glumac Nikola Rakočević.

“Ovo je prvi put nakon objave korone da smo uspjeli da odigramo ovu predstavu. Imali smo premijeru ovdje u Budvi, zatim se dogodila i premijera u Beogradu, 6. oktobra 2019. godine. Zatim je, nakon samo par igranja, počela korona. Nije mi bilo svejedno, sada kada je bilo potrebno da ponovo igramo predstavu. Previše je vremena prošlo da bismo je zapamtili. Morali smo da obnovimo neke stvari, da se prisjećamo. Mislim da smo uspjeli, publika je večeras reagovala shodno tome kako smo igrali, tako da mislim da je sve na kraju ispalo kako treba”, istakao je Rakočević.

Glumica Marta Bjelica je otkrila da je osjećala veću odgovornost tokom ovog izvođenja nego na premijeri.

“Nismo igrali predstavu dvije godine i mislili smo da je nemoguće sjetiti se nekih stvari. Ali, kao i obično, kada izađemo na scenu, nekako odjednom, stvari kreću same da se dešavaju. Ja sam stvarno uživala. Publika je koncentrisano gledala i pratila, sve vrijeme je bila u toj našoj atmosferi. Po reakcijama vidim da su dobro pratili  jer su njihove reakcije bile tačne, dovoljno suptilne i dovoljno aktivne. Drago mi je što su konačno živi ljudi ispred nas.”, kazala je Bjelica.

Bjelica je dodala i da su neke teme u pozorištu vječne, poput ljubavi, života, smrti i strasti.

“Ali i motiv samoubistva, to je i motiv lika koji tumačim u predstavi. Nažalost, on je postao veoma prisutan dio naše stvarnosti”, naglasila je.

Predstava je na programu i večeras (19. jula) u 21 čas, na sceni izmedju crkava. U isto vrijeme, na Trgu pjesnika, nastavlja se ovogodišnji književni program festivala “Grad teatar”, gdje će gošća biti Maša Kolanović.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


14 + six =